#WEUNITUS

Progetto di Ricerca MARIE CURIE 2022-25

Food storage in the late fifth, fourth and third millennia BC in the Northern Fertile Crescent
Acronimo: FoodStore

Marie Skłodowska-Curie Actions – HORIZON-MSCA-2021-PF-01 (MSCA Postdoctoral Fellowships 2021)

Il progetto FoodStore affronta il tema della relazione tra le modalità di conservazione delle derrate alimentari nelle società tradizionali e condizioni ambientali e sociali. In particolare vengono investigati i sistemi di stoccaggio di derrate alimentari nella parte settentrionale della ‘Mezzaluna Fertile’ (Siria settentrionale, Turchia meridionale, Regione del Kurdistan Iracheno) tra il quinto e il terzo millennio a.C. Durante questo periodo, l’area è caratterizzata dallo sviluppo delle prime società stratificate e organizzazioni statali, e la conservazione di derrate alimentari è fondamentale per questo processo. L’oggetto principale della ricerca è lo studio di strutture di conservazione recentemente individuate in importanti scavi archeologici della Turchia e della Regione del Kurdistan Iracheno. La metodologia di ricerca prevede la combinazione di metodi tradizionali di investigazione archeologica e tecniche analitiche derivate dalla geologia, chimica e biologia: micromorfologia, analisi di fitoliti e spettroscopia infrarossa a trasformata di Fourier (FTIR).
FoodStore si pone l’obiettivo di rafforzare il contributo delle discipline archeologiche al dibattito riguardo argomenti quali la sicurezza alimentare, sostenibilità nella produzione agricola, strategie di risk management e relazione tra produttività e diseguaglianze socio-economica. Questo viene ottenuto attraverso l’adozione di un approccio interdisciplinare che unisce archeologia, antropologia culturale e scienze naturali. Contemporaneamente il progetto offre un contributo allo sviluppo di metodi di comunicazione riguardanti la valorizzazione del patrimonio culturale costituito dalle tecniche tradizionali di conservazione alimentare.
Il progetto di ricerca è sviluppato dalla Dott.ssa Valentina Tumolo sotto la supervisione di Prof. Gian Maria Di Nocera (Università degli Studi della Tuscia, Dipartimento di scienze umanistiche, della comunicazione e del turismo DISUCOM) e Prof. Lisa Maher (The Regents of the University of California, UC Berkeley, Anthropology Department – Berkeley, California). Un periodo di formazione viene svolto sotto la supervisione della Prof. Carla Lancelotti presso l’Universitat Pompeu Fabra (Department of Humanities – Barcelona). Inoltre il progetto beneficerà della collaborazione con il Prof. Ulderico Santamaria e la Dott.ssa Giorgia Agresti (Diagnostica e Scienza dei Materiali – DEIM; Laboratorio di Diagnostica e Scienza dei Materiali “Michele Cordaro”).
I siti archeologici parte del progetto sono: Arslantepe (Malatya, Turchia; direttore: Prof. F. Balossi Restelli, Sapienza Università di Roma); Aliawa and Tell Helawa (Erbil, Regione del Kurdistan Iracheno; direttore Prof. L. Peyronel, Università degli Studi di Milano Statale); Tell Tayinat (Hatay, Turchia; direttore: Prof. T.P. Harrison, University of Chicago – University of Toronto).

 

English version
The FoodStore project aims at defining the relationship between storage practices in traditional societies, ecological and social conditions. It investigates food storage systems in the Northern Fertile Crescent (western inner Syria, south eastern Türkiye, and the Kurdistan Region of Iraq) during the late fifth, fourth  and third millennia BC. During these millennia, complex societies and early states emerged, and the storage of food staples was crucial to their development.
The main object of the research is the direct investigation of storage facilities from key archaeological sites in Türkiye and the Kurdistan Region of Iraq. These features will be investigated through a combination of traditional macro-archaeological methods with micro-archaeological techniques from applied geological, chemical, and biological disciplines: microstratigraphy, Fourier Transform Infra-Red Spectroscopy, and phytolith analysis. FoodStore also aims to strengthen the contribution of archaeology to debates around major topics such as food security, sustainability, risk management strategies, and inequality. This is done by using a theoretical framework that brings together archaeology, anthropology and natural sciences applied to archaeology. At the same time, the project contributes to enhance the relevance of archaeology to support the development of communicative systems about the traditional rural heritage and food management practices.
The project is developed by Dr Valentina Tumolo under the supervision of Prof. Gian Maria Di Nocera (Tuscia University, Department of Humanistic Sciences, Communication and Tourism – DISUCOM) and Prof. Lisa Maher (The Regents of the University of California – University of California, Berkeley, Anthropology Department). The research period includes a secondment at the Universitat Pompeu Fabra, Barcelona, Spain (Department of Humanities) under the supervision of Prof. Carla Lancelotti. The project benefits of the collaboration with Prof. Ulderico Santamaria and Dr Giorgia Agresti (Laboratory ‘Michele Cordaro’, Diagnostics and Materials Science – DEIM).
The archeological sites included in the project are: Arslantepe (Malatya, Türkiye; director: Prof. F. Balossi Restelli, Sapienza University of Rome); Aliawa and Tell Helawa (Erbil, Kurdistan Region of Iraq; director: Prof. L. Peyronel, University of Milan); Tell Tayinat (Hatay, Türkiye; director: Prof. T.P. Harrison, University of Chicago – University of Toronto).

Durata del progetto / Project duration Ottobre 2022-Settembre 2025
Ente beneficiario e coordinatore del progetto / Beneficiary and coordinator Università degli Studi della Tuscia, Viterbo (Italy)

Fellow
Dr. Valentina Tumolo

Responsabile scientifico nazionale / National scientific supervisor
Prof. Gian Maria Di Nocera (Dipartimento di scienze umanistiche, della comunicazione e del turismo DISUCOM).

Partners
Prof. Lisa Maher (supervisor outgoing phase), Associate Professor – Anthropology Department Berkeley (The Regents of the University of California), Berkeley (California – USA)
Prof. Carla Lancelotti (supervisor secondment), Research Professor – Universitat Pompeu Fabra, Barcelona (Spain)
Prof. Francesca Balossi-Restelli (director Arslantepe excavation), Sapienza Università di Roma
Prof. Luca Peyronel (director Aliawa and Tell Helawa excavation), Università degli Studi di Milano Statale
Prof. Timothy Harrison (director Tell Tayinat excavation), University of Chicago (Illinois – USA) – University of Toronto (Canada)

Links:
https://cordis.europa.eu/project/id/101066771
https://www.instagram.com/foodstoreproject/
https://x.com/i/flow/login?redirect_after_login=%2Ffoodstorepj

 

This project has received funding from the European Union’s  Marie Skłodowska-Curie Actions, MSCA Postdoctoral Fellowships 2021 (Call: HORIZON-MSCA-2021-PF-01) under grant agreement 101066771