#WEUNITUS

Clara Cicatiello

CLARA CICATIELLO

CLARA CICATIELLO

Ricercatore Legge 240/10 - T.D.

  • Referente RUS Cibo
  • Coordinator of the project LOWINFOOD
  • Dipartimento

    DIBAF - DIPARTIMENTO PER LA INNOVAZIONE NEI SISTEMI BIOLOGICI, AGROALIMENTARI E FORESTALI

  • Email

    cicatiello@unitus.it

  • Profili Social

  • Curriculum

    • Curriculum
    • Italian researcher born in 1983 in Napoli and currently based in Viterbo, Italy. She graduates in Agricultural Science and completes a PhD in Economics and Local Development at University of Tuscia. During her studies she spent a semester in Angers, France and a visiting PhD period in Wageningen, Netherlands. From 2012 to 2017 works as Research Assistant at University of Tuscia, focusing on the study of short food supply chains and conducting empirical surveys on farmers and customers participating to these chains. In May 2017 gets a position of Assistant Professor at the Department for Innovation in Biological Agro-Food and Forest Systems. The main topic of research is currently the food waste issue, with several projects on food waste assessment at different levels of the supply chain. In 2020 she is the coordinator of a consortium of 27 partners in the H2020 project LOWINFOOD, focusing on food waste prevention and funded with 5.5 million € by the European Commission. She is also a lecturer of food marketing and development economics. Author of 41 Scopus-indexed articles, mainly in the topics of sustainable food chains and food waste, in September 2024 she reaches 1000+ citations and a h-index of 18.



      Scarica : Curriculum Vitae

  • Profilo

    • Bio
    • Ricercatrice a tempo determinato in Economia Agraria presso l'Università della Tuscia (dipartimento DIBAF) dal 2022. Dopo la laurea in Scienze Agrarie, nel 2012 ha conseguito il Dottorato di ricerca in Economia e Sviluppo Locale e da allora ha ricoperto varie posizioni di ricerca in diversi dipartimenti dell’Università della Tuscia. Attualmente si occupa di sostenibilità delle filiere alimentari e prevenzione degli sprechi alimentari, con un approccio applicato e numerose collaborazioni con attori della filiera. Dal 2020 coordina il progetto europeo LOWINFOOD, nel quale 27 partner europei dimostrano e valutano innovazioni contro gli sprechi alimentari. Autrice di 41 articoli indicizzati su Scopus (oltre 1.000 citazioni, h-index 18).

    • Keywords
      • Settore scientifico discliplinare
      • AGR/01 ECONOMIA ED ESTIMO RURALE

      • Linee di ricerca
        • Competenze
        • Ricerca

          • Gruppi di ricerca
            • Premi e riconoscimenti
              • Partecipazioni scientifiche
                • Dottorandi
                  • Assegnisti
                    • Borsisti
                      • Comitati editoriali
                      • Pubblicazioni principali

                        • Pubblicazioni
                        • Terza missione

                          • Terza missione
                          • Didattica

                            • Ricevimento
                            • Ricevimento in presenza o online, su appuntamento. Contattatemi alla mail cicatiello@unitus.it
                            • Insegnamenti
                            • INSEGNAMENTI
                              ECONOMIA ALIMENTARE -
                              Economia e marketing dei prodotti agroalimentari -